Zero-waste advent alebo ako si užiť Vianoce s minimom odpadu

zero%20waste%20tipy%20na%20vianocne%20sviatky%20vianoce%20bez%20odpadu

Najkrajšie obdobie roka je tu. Spísala som pre vás tipy, ako si ho naozaj užiť. Ide to aj udržateľne a ohľaduplne k planéte.

 

Vlastnoručne vyrobený adventný veniec

Namiesto umelých či hotových vencov som sa rozhodla, že si veniec tentokrát vyrobím sama. Stačí slamený či prútený kruh, drôtik, ihličie a to, čo nájdeme v prírode. Šišky, oriešky alebo sušené citrusy spolu so škoricou dotvoria vianočnú atmosféru. Bodáky na sviečky kúpite v kvetinárstve a môžete ich používať rok čo rok.

Rada používam ozdoby, ktoré mi zostali z minulých rokov alebo stuhy z darčekov, ktoré nájdu využitie ako mašle. Vitie venca je príjemná psychohygiena, pri ktorej sa navyše môžem kreatívne vyžiť. Skúste to tiež.

 hand%20made%20zerowaste%20adventn%C3%BD%20viano%C4%8Dn%C3%BD%20veniec

Môj tip: tohtoročný veniec som doplnila o rozmarín a eukalyptus. Vyzerá to efektne a, navyše, aj krásne rozvonia celú miestnosť. Nebojte sa teda experimentovať. 

Udržateľný adventný kalendár

Pre najmenších, ktorí sa už Vianoc nevedia dočkať a odpočítavajú dni, je adventný kalendár jednoducho nutnosťou. Vymeňte však papierovo-plastové krabičky s nekvalitnou čokoládou za vrecúška. Dokážete ich vyrobiť zo zvyškového papiera alebo textilu a používať každý rok.

Premyslené vianočné nákupy 

Ponuka v obchodoch je mimoriadne lákavá a všade na vás číhajú dobroty. Často sa stane, že nakúpime viac, ako dokážeme spotrebovať a jedlo tak končí v koši. Predtým, než sa vyberiete na nákup na vianočné hodovanie, premyslite si, čo skutočne potrebujete. Spravte si zoznam a držte sa, vyhnete sa tak impulzívnemu nakupovaniu. Skúste sa poobzerať po bezobalovom obchode vo vašom okolí a objavte, čo všetko ponúka.

Vyzbrojte sa na nákup dostatočným množstvom vlastných tašiek, aby ste nepotrebovali žiadne iné. Rovnako myslite na textilné vrecká, ktoré kilá mandarínok či zemiakov na vianočný šalát odnesú spoľahlivejšie než igelitové vrecká.

Môj tip: prezrite si mapu bezobalových obchodov, možno jeden objavíte práve vo vašom susedstve. 

Pripravte sa na kopu jedla

Až 1/3 svetovo vyprodukovaného jedla sa vyhodí. Cez Vianoce je jedla veľa, až priveľa. Zvyšky teda vždy uskladním v nádobách, odložím do mrazničky na horšie časy alebo zabalím do voskovaného obrúsku do chladničky.

Ak máte v okolí niekoho, kto stráda, ponúknite mu večeru alebo sladké dobroty, ktorých budete mať istotne nazvyš. 

 vianocne%20pernicky%20medovnicky

Vianočné darčeky inak

Menej je viac - podstatou sviatkov nie je zahrnúť našich blízkych kopou darčekov. Premyslený darček určite pod stromčekom poteší. Skúste sa poobzerať po produktoch lokálnych dizajnérov či výrobcov, darujte zážitky, hľadajte poklady v antikvariátoch, sekáčoch či iných možnostiach, kde veci dostávajú druhú šancu.

Na balenie používam „putovné“ papierové tašky, ktoré už roky kolujú po rodine alebo recyklovaný papier. Ozdobím ich prírodným špagátom, vetvičkou ihličia alebo šípkami. Skvelou voľbou je aj bavlnené vrecko, ktoré je obalom a zároveň darčekom v jednom.

Za skúšku určite stojí aj japonská metóda balenia do látky, furoshiki. Inšpirujte sa napríklad týmto videom.  

zerowaste%20balenie%20viano%C4%8Dn%C3%BDch%20dar%C4%8Dekov

Predvianočné upratovanie bez chémie

Pre mňa nie je nablýskaná domácnosť prioritou, ale chápem, že mnoho z vás chce mať všetko tip-top vyleštené. Namiesto prípravkov, ktoré vám dokážu podráždiť dýchacie cesty a rozleptať kožu, siahnite po ekologických, ktoré sa im čistiacou silou – 100 %-ne prírodnou – často vyrovnajú.

Hľadajte predajňu s čapovanou drogériou vo svojom okolí, v bežných drogériách sa zamerajte na zloženie alebo si čistiace prostriedky objednajte online. Alebo si vyhrňte rukávy a vyrobte si ich sami. 

zerowaste%20udrzatelne%20upratovanie%20s%20pr%C3%ADrodn%C3%BDmi%20%C4%8Distiacimi%20prostriedkami

 

Hlavne spomaľte a užite si vianočné sviatky v pohode a pokoji! 

 ❤️ 

Vaša Lucia 

 

Späť do obchodu