Ovocie či zelenina? Overte si, ako dobre poznáte plody zo zelovocu

zelovoc

 

Skutočne viete rozoznať ovocie od zeleniny? Vo svete potravín existuje veľa rastlín, ktoré väčšina ľudí považuje za zeleninu, no v skutočnosti ide o ovocie - botanicky. Čítajte ďalej a overte si vedomosti v našom prekvapivom zozname zeleniny, ktorá však je ovocím. 

Botanická definícia ovocia

Z botanického hľadiska je totiž ovocím plod kvitnúcich rastlín. Ďalej je ovocie definované ako jedlý plod alebo semeno viacročných semenných rastlín, najčastejšie drevín. Najznámejším príkladom sú paradajky.

Zaradenie paradajok medzi ovocie alebo zeleninu bolo také sporné, že musel v roku 1893 túto dilemu rozlúsknuť súd. Ten, napriek tomu, že botanicky sú paradajky ovocím, rozhodol v spore rodiny Nixnových opačne. Na zeleninu sa totiž vzťahovala daň z dovozu, na ovocie však nie. Rodina obchodujúca s paradajkami tak chcela zaplatenú daň vymôcť späť. Neúspešne. 

Sladkosť plodu neznačí, že ide o ovocie

Pri zaradení medzi ovocie nejde o sladkosť plodu, ale o semená. „Všetko, čo na rastline narastie a je prostriedkom, ktorým rastlina rozsieva semená do okolia, je ovocím,“ píše Merriam-Webster slovník. Takže ovocie nie je súčasťou samotnej rastliny, ale reprodukčnou časťou z nej rastúcou.

Na druhej strane, keď konzumujeme zeleninu, jeme samotnú rastlinu alebo jej časti ako korene, stonky alebo listy. Paradajky nie sú ani zďaleka jediným príkladom bežnej zeleniny, ktorá je v skutočnosti ovocím. Objavte s nami pravdu o ovocí prezlečenom za zeleninu.

lars-blankers-6Z7Ss9jlEL0-unsplash

Paradajky a paprika

Všetky druhy paradajok, sladké aj štipľavé papriky až po jalapeňos sú ovocím. Ťažko tomu uveriť, všakže? 

mark-duffel-ZsKVRYZSk9Q-unsplash

Tekvica a cuketa

každý, kto niekedy vyrezával tekvicu vie, že sú plné semienok. Všetky druhy tekvice spoločne s cuketami a baklažánom sú ovocím. Nie nadarmo je tekvica modernou prísadou aj pri pečení sladkých dezertov. Technicky hrášok tu nie je ovocím, ale hrachové struky sú. Je to preto, že obsahujú semená - hrach - ktoré rastlina používa na rozmnožovanie.

mikolaj-idziak-17JEu8a4dDE-unsplash

Hrášok

Technicky hrášok tu nie je ovocím, ale hrachové struky sú. Je to preto, že obsahujú semená - hrach - ktoré rastlina používa na rozmnožovanie. 

john-cameron-WCyjPJBzSAU-unsplash

Olivy

Hoci by ste to nečakali, olivy sú skutočne ovocím. Zelené alebo čierne, oboje sa považujú za kôstkové ovocie, podobne ako broskyne, mango a datle. 

thought-catalog-EMX1eJ1BcgU-unsplash

Avokádo

Obľúbený zelený plod jemnej chuti a maslovej konzistencie je ovocím. Aby sme boli presnejší, je to bobuľa s jedným semenom. 

deryn-macey-h83Rm3njjcg-unsplash

Cícer a fazuľa 

Ďalšou bežnou strukovinou je cícer alebo fazuľa. Podobne ako hrášok, aj tieto strukoviny sú tiež ovocím. Mýlia nás najmä preto, že ich málokedy vidíme vo vnútri strukov. 

Späť do obchodu