Tieto sladké tipy na mikulášsku nádielku vyskúšajte už tento rok

blog bannery

Naleštené čižmičky v okne, to je znak, že je tu Mikuláš. Premýšľate, ako odmeniť tých, ktorí sekali dobrotu po celý rok? Poradíme vám, ako pripraviť mikulášsku nádielku bez zbytočného odpadu. 

Zabodujte domácimi dobrotami

Pripravte za odmenu domáce dobroty, ktoré určite ulahodia aj najväčším maškrtníkom. Mnoho dobrôt totiž za pár minút pripravíte skutočne jednoducho aj doma. 

Slaný karamel

Na palacinky, zmrzlinu, s oplátkami alebo na koláče. Slaný karamel je pochúťka, ktorá je až prekvapivo jednoduchá na prípravu. Na jeho prípravu potrebujete iba kryštálový cukor, šľahačkovú smotanu, maslo a soľ. Navyše, potrvá to iba zopár minút a máte hotovo. Naplňte menšie sklené nádobky a nechajte vychladnúť. Ozdobené pribaľte do nádielky. 

Gumené cukríky

Ak máte v blízkosti bezobalový obchod, určite nájdete v jeho sortimente aj obľúbené gumené cukríky. Navážte si do sklenenej nádobky koľko hrdlo ráči. Poradíte si však, aj keď takýto obchodík u vás nie je. Z ovocia, želatíny, citrónovej šťavy a sladidla dokážete vykúzliť vlastné želé cukríky. Stačí už iba naplniť do silikónovej formy a nechať vychladnúť. Celý recept nájdete tu.  

Chrumkavé oriešky a sušené ovocie

Lieskovce, vlašské alebo kešu. Každý má svoje obľúbené oriešky. Pridajte sušené ovocie a zdravá maškrta je na svete. Náš tip: do sklenenej nádoby sypte striedavo vrstvy rôznych orechov a farebného ovocia, vytvoríte tak zaujímavý efekt. Pre milovníkov zdravých raňajok takto môžete vytvoriť vlastnú raňajkovú zmes, stačí primiešať ovsené vločky, škoricu a chia semienka. 

Vaječný likér 

Pre dospelých pribaľte do nádielky aj fľaštičku domáceho vaječného či čokoládového likéru. Receptov je neúrekom a sú veľmi jednoduché. Postačí vám mlieko, šľahačková smotana, práškový cukor, žĺtka, vanilkový cukor alebo struk a vodka. Celý recept nájdete tu. Tekutú dobrotu nalejte do sklenenej fľaše, ozdobte a darujte. Je to zaručený spôsob, ako spríjemniť čakanie na Vianoce.   

Sušienky 

Upečte vaše obľúbené sušienky a pridajte ich do mikulášskej nádielky. Naše obľúbené sú trvácne a chrumkavé bielkové sucháre. K čaju a kávičke sú ako stvorené. Navyše, spotrebujeme všetky bielka, ktoré nám po príprave vaječného likéru zostanú. Inšpirujte sa napríklad týmto receptom

Náš tip: pomazánka 

Pre nadšencov slaných dobrôt pripravte do skla obľúbenú pomazánku: oškvarkovú či z olomouckých syrov. Cez noc v čižme vydržia a v mikulášske ráno zaručene zmiznú pri raňajkách. 

Kam ukryť mikulášske prekvapenie

Na domáce dobroty budete potrebovať zopár sklenených nádob s uzáverom. Ak žiadne doma nemáte, popýtajte blízkych, susedov alebo kolegov. Prípadne skúste napísať dopyt do niektorej zo zero-waste skupín na sociálnych sieťach, kde ich získate častokrát zadarmo. 

Zabudnite na sáčky s mikulášskou tematikou, ktoré sa roztrhnú hneď, ako ich naplníte. Tento rok naplňte dobrotami vrecká. Motívov je neúrekom, určite si vyberie každý. Navyše, takto darujete 2 darčeky v 1. Okrem sladkostí aj praktické vrecko, ktoré poslúži aj po zvyšok roka. 

Späť do obchodu