Začnite nový rok bez odpadu: nastúpte na zero-waste vlnu už dnes

blog bannery_1

Cesta k udržateľnejšiemu životnému štýlu nie je zložitá. Ukážeme vám zopár tipov, ktoré viete zo dňa na deň vniesť ako prospešnú rutinu aj do svojho života. Väčšina zmien je iba o príprave vopred a osvojení si nových návykov. Kedy inokedy začať, ak nie teraz.

Vzdajte sa balenej vody

Máme šťastie, že žijeme v krajine, ktorá má skvelú kvalitu vody z vodovodu. Nemíňajte teda za balenú vodu, ušetríte peňaženku aj planétu.  Ak aj kupujete vodu balenú v recyklovaných fľašiach, stále takáto voda spotrebuje viac zdrojov a má väčšiu uhlíkovú stopu ako voda, ktorú si napustíte z kohútika doma, v práci či v škole. Majte so sebou fľašu na vodu neustále a dodržujte pitný režim.

Nakupujte len do vlastnej tašky

Jedna z najjednoduchších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili množstvo odpadu. Majte látkovú alebo inú znovu použiteľnú tašku vždy so sebou. Jednu v aute, druhú v práci, ľahkú a skladnú so sebou v taške. Akonáhle si osvojíte tento zvyk, budete vždy pripravení. Raz sa budete čudovať, ako ste niekedy mohli odísť z domu bez tašky na opakované použitie.

Neodmysliteľným doplnkom sú aj textilné vrecká pre nákup ovocia, zeleniny či pečiva. Už nikdy viac nemusíte siahať po jednorazových igelitových vreckách. Vrecká sú ľahké, takže nepridajú na váhe a na cene nakupovaných potravín. Navyše, ich údržba je nenáročná. Stačí oprať a používať zas a znovu.

Vychutnajte si čaj či kávu vo svojom

Vychutnajte si svoj obľúbený horúci nápoj inak než v jednorazovom poháriku. Na trhu je množstvo znovu použiteľných hrnčekov a šálok. Vyrobené z porcelánu či skla alebo odolného a trvácneho plastu - určite nájdete alternatívu, ktorá vyhovie vašim potrebám. Ďalším krokom je zaviazať sa k používaniu. Ak si zabudnete šálku, vynechajte obľúbenú kávu alebo čaj. Nech je zábudlivosť vaším trestom, nabudúce ho už isto nezabudnete.

Po svojich ďalej zájdete

Kráčajte viac. Skúste dosiahnuť optimálnych 10 000 krokov denne. Potrebujete sa presúvať rýchlejšie? Presadnite na bicykel či kolobežku alebo využite MHD. Vzdajte sa luxusu jazdy autom vždy, kedy je to aspoň trochu možné. Ušetríte na tankovaní, urobíte niečo pre svoje zdravie a aj pre planétu.

Dajte si nákupný detox

Zamyslite sa, koľko toho máme a či všetko, čo kupujeme naozaj potrebujeme. Nadbytok je zrejmý. Nehovoríme o potravinách a nutnostiach do domácnosti. Prijmite výzvu a celý mesiac (a možno aj dva) si skúste nič nekúpiť. Ak urobíte krok späť a obmedzíte sa iba na nevyhnutnosti,  nielenže ušetríte peniaze, ale tiež si uvedomíte, ako málo nám v skutočnosti treba, aby sme boli šťastní.  

Čistite silou prírody

Aj prostriedky na čistenie vám môžu pomôcť k nižšej tvorbe odpadu. Skúste si vyrobiť vlastný univerzálny čistiaci prípravok. Naplňte sklenenú fľašu 1 dielom bieleho octu a 4 dielmi vody. Pre vôňu jednoducho pridajte zopár kvapiek éterického oleja. Ak vám tento prípravok nevyhovuje, vymeňte bežne dostupné čistiace prostriedky za ekologické a 100 %-ne prírodné prípravky, ktoré si môžete doplniť v čapovaných drogériách.  

Zdieľajte úspech a inšpirujte okolie

Niekedy stačí malé postrčenie, aby ste zmenili svoje okolie. Rastúca komunita udržateľne žijúcich ľudí znamená jednoduchší prístup k výrobkom bez obalu a viac sily na zmenu našich súčasných systémov. Zdieľanie tipov a úspechov s ostatnými je skvelý spôsob, ako inšpirovať k zmene. Do toho!

Späť do obchodu